Residential New Build

Stormy Castle

Our brief was to provide a contemporary, Code Level 4 replacement dwelling of first class architectural quality on an exceedingly sensitive rural site on the North Gower coast.

The construction and form of the building is predominantly structural engineering, comprising almost completely of reinforced concrete walls, floors and roofs left exposed on the outside and highly polished on the inside. Some of the roofs and cladding are finished with COR10 weathered steel.

The core scheme for the new Stormy Castle has been conceived as three lines in the landscape, following the contours of the land, with much of the proposed dwelling cut and sunk into the sloping site within a concrete earth shelter. Each level is then covered with turf roofs, reducing massing, visibility and impact on the surrounding environment. This fragmented layout evolved as much for pragmatic reasons: working with the topography, climatic considerations, planning the accommodation according to orientation; as to take advantage of the desired views, need for privacy, and internal organisation and circulation.

The site organisation also includes a number of enclosed external spaces and courtyards – including the sunken ‘Secret Courtyard’ accessed only from the client’s Study and Master Bedroom. Within the site an existing Barn and Old School House are to be sensitively incorporated into the new dwelling. Great care has been taken in determining the junctions between the new build and the existing elements, weaving the new into the old.

Those parts of the house which can be seen take their inspiration from familiar agricultural forms, Corten and concrete echo the natural colours found in the local environment; whilst glass, the third element exploits the natural light and spectacular views. Manicured areas of garden have been restricted to the courtyards, with the remainder of the site being handled naturally, to be left as wild hillside, meadow or heath land according to location. This ensures that the new dwelling is integrated into the landscape resulting in minimal visual impact on the rural setting.

The project was supported by the LPA and awarded Planning Permission in December 2010. “This scheme has the potential to be an exemplar of high quality, innovative design in a protected landscape” Design Commission for Wales, December 2009.

Attributes Values
Location North Gower coast, South Wales
Construction Date 28 May 2014

Contact

29 Bocam Park, Old Field Road, Pencoed, Bridgend, CF35 5LJ

01656 863794

enquiries@vale-consultancy.co.uk

Recent Projects